lördag 12 juni 2010

Barack Obama bailout BP

Barack Obama sätter hårt mot hårt mot Carl Henric Svanberg, fast tecknen finns redan där i miljöns 911, BP kommer att förklaras too big to fail. Nej, ingen vill ha en chockvåg i oljebranschen just nu.

Olja och kredit smörjer den reala ekonomin. Men ekonomin fungerar inte väl om olja eller kredit är för dyrt - eller för billigt.

Som blev uppenbart under 2008, var kredit alltför billig de senaste tio åren eller så. På samma sätt i olja, gjorde djuphavsborrningen till synes mindre riskfylld än det var. Denna illusion höll också oljepriserna billigare än de borde ha varit.

BP aktien har fallit 40 procent, det finns en allvarlig risk att BP inte kommer att överleva det här. En gång till, det finns en allvarlig risk att ett av världens stora oljebolag går i konkurs.

Bostadsindustrin gjorde det, bilindustrin gjorde det, nu är det big oil.

David Cameron, Storbritanniens nye premiärminister, har ett mål att försöka få sitt land att bli mindre beroende av bara bank och finans, och BP är ett av landets stora icke-finansiella bolag. Snart kanske Svanberg låter Union Jack flyga över det multinationella företaget.

Nej, britterna fixar inte att ge bail out till BP, och det är inte troligt att man kan sälja ut BP till ett annat oljebolag som t.ex. Exxon Mobil. En del får skuldsatta brittiska skattebetalare betala för att fixa sanering och skadestånd.

Men om brittiska skattebetalare skulle pumpa in en begränsad mängd pengar i en kompensationsfond, BP köps till brandutförsäljningspris till ett amerikanskt företag, så kan amerikanska kongressen med stjärnbaneret i topp gå in och garantera pengarna för att BP skall överleva.

Att vara för fria marknader betyder inte att vara näringslivets kravlösa hejarklack, och Friedrich Hayek påpekade att de liberala idéerna lidit stor skada när de uppfattats som bara ett stöd för sakernas tillstånd. 


När banken eller storföretaget gör vinst, och cheferna får ännu en rekordbonus, så är risken stor att det faktiskt sker genom att sko sig på dig. Via skattesedeln, via att fixa in en lagstiftning som hindrar konkurrens, genom att se till att kommunen tvångsinlöser din sommarstuga billigt åt dem, eller genom att se till att en viss sorts räntepolitik hålls. 
Tyvärr är det vad marknadsekonomi betyder för många människor idag.

Om denna utveckling sker, blir det svårt att övertyga andra länder om att staten och kapitalet inte skall sitta i samma båt. Dessutom vore det bättre för miljön. Pris är viktigt, om inte känner till oljans verkliga kostnader så kan vi inte bedöma den relativt andra energikällor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...