tisdag 22 juni 2010

Problemet är fattigdom, inte patent på medicin

Jag skriver i Tidningen Dagen den 19 december 2007 om att Problemet är fattigdom- inte patent på medicin. Gynnar patent forskningen kring läkemedel och skulle ett avskaffade få fram fler läkemedel till de fattigaste i världen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som är intressant är väl ändå att trots att majoriteten av t ex Ibuprofen-medicin tillverkas i Kina - så har vi ändå inte kinesiskt låga PRISER på läkemedlet. Vad som är intressant är väl att Kina inte har så engagerad övervakning av sin läkemedelsindustri, och att det ibland därför blivit allvarliga fel? Vad som är intressant är väl att när byxtillverkningen flyttade från Sverige till Kina, så behövde man bara jobba en tiondel så lång tid för att ha råd med det - men då det gäller läkemedelsflytten så har priserna bara justerats jämförelsevis marginellt? Vad som är intressant är väl just att ett par jeans kan kosta mellan 30 och 40kr i Kina, men sen när de skeppats hit så kan samma jeans kosta 1200-1500kr..? Läkemedelspatent är väl bara ett alternativ till att nån myndighet hyr in egna forskare och forskar fram läkemedel och sen bjuder skattebetalarna på resultaten, så vad har det med nånting att göra? Hade ett mellanalternativ till det varit att erbjuda läkemedelsindustrin generellt patent som bara är 10xFramställningskostnaden eller 10år - vilket som än kommer först..?

Waldemar Ingdahl sa...

Hej

Det är väl snarare så att kineserna (som tur är) oftast inte har så höga priser på läkemedel som vi i Sverige har, genom att läkemedelsföretagen prisdiskriminerar. Bromsmediciner mot HIV kostar ju inte lika mycket i Sydafrika som i Europa?

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...