tisdag 1 juni 2010

Vad betyder resultatet i Colombias presidentval

Jag skriver om resultatet i presidentvalet i Colombia i Tidningen Kulturen den 31 maj 2010. Vilket betyder skillnaderna mellan Juan Manuel Santos och Antanas Mockus? Segrade högern igen? Var det säkerhets- och gerillafrågorna som avgjorde, eller var det ekonomin?

Juan Manuel Santos vann tämligen överlägset den första omgången i det colombianska presidentvalet med nästan 47 procent av rösterna. Den näst starkaste kandidaten Antanas Mockus fick bara 21 procent av rösterna. Då ingen kandidat fick mer än 50 procent av rösterna går nu valet vidare till en andra omgång den 20 juni med bara Santos och Mockus som alternativ.

Santos bad om "nationell enighet, utan åtskillnad för partier eller personliga trätor". Tidningen El Colombiano i Medellin noterar att valdeltagandet steg från 45 till 49 procent. El Espectador i Bogotà skriver om att senator Armando Benedetti som stödjer Santos säger att Mockus borde ge upp den andra valomgången då så att staten kan satsa pengarna på skolor och sjukvård.

El Tiempo i Bogotà, landets största tidning utropade Santos till segrare. El Tiempo ägs av Juan Manuel Santos familj. Alejo Vargas, kommentator på El Pais i staden Cali, skriver att valresultatet är ett stöd för den politik som den sittande presidenten Alvaro Uribe fört, då många ser Santos som en fortsättning på Uribes politik.

Presidentvalet var i mycket ett val om ekonomisk politik, då den officiella arbetslösheten ligger på 12 procent och landets BNP-tillväxt på bara två procent. I kombination med en tydlig ekonomisk politik i Uribes anda, så var Santos valspurt den starkaste de sista två veckorna. Även om han inte blev direkt vald i första omgången, så fick Santos nästan två miljoner fler röster än vad sittande presidenten Uribe vid sitt omval 2006.

Tidningen La Nacion spårar Santos seger till att Antanas Mockus inte lyckades att mobilisera ungdomarna, hans viktigaste väljargrupp, att gå till vallokalerna. Mockus satsade mycket på internetkampanjen "La ola verde", den gröna vågen. Framgångarna för internetkampanjen hade höjt hoppet för många i Mockus kampanj. Mockus talade även om skattehöjningar för att klara av landets budgetunderskott i slutdebatten, vilket kan ha stött bort väljare.

Magnus Linton, som intervjuades om sin bok Cocaina i Tidningen Kulturen den 27 maj, kommenterar valresultatet med att bland annat varna för att valresultatets förtroende för fortsatt auktoritära lösningar (till vilka gerillan FARC bär ansvaret) kan leda till större problem för landet.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...