fredag 3 juni 2011

Därför inför Estland euro

Estland: Euron som tillhörighet och säkerhet skriver Annika Ström-Melin efter ett möte med Jaan Männik.

Fast, anledningen till att Estland antog euro är ju att alla nya medlemsländer måste såsmåningom anta valutan. Sverige röstade ned medlemsskapet i EMU i folkomröstningen år 2003 och därför ser Sveriges Riksbank till att den svenska kronan alltid ligger lite fel till i växelkurserna så att kronan inte uppfyller konvergenskriterierna. Sverige har inget undantag från att anta euro som sin valuta (Danmark har ett undantag). Europeiska Centralbanken ECB och kommissionen kanske tolererar det här förfarandet från Sverige, men knappast från Estland.

Det är en oroande sida av dagens Europeiska Union, alla medlemsstater är jämlika men somliga är mer jämlika än andra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Magnus sa...

Visst, men dessa manövrer är helt enkelt en konsekvens av att euron är ett _politiskt_ projekt och inte ekonomiskt motiverat. Om inte alla länderna marscherar i takt ekonomiskt, konjunkturellt etc så blir en gemensam valuta en kvarnsten om halsen. Detta förstod oppositionen mot EMU från dag ett, men regeringarna har oftast inte velat ut med det.

Det förvånar mig inte ett dugg att Estlands regering först väljer euron som ett sätt att markera att man nu har hela inne och har lämnat Sovjettiden långt bakom sig och sedan genomför skiftet mitt i djupaste ekonomisk vargavinter. Politiker och storföretagare där har inget att förlora, deras nationella ekonomi var en skitekonomi före år 2000 och frälset själva kommer inte att drabbas av arbetslöshet eller galopperande priser. För dem kan det bara gå uppåt - tror de i alla fall.

Waldemar Ingdahl sa...

Det stämmer bra, Magnus. Artikeln i DN som jag kommenterade hade dock en annan syn

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...