söndag 26 februari 2012

För höga förhoppningar om konstgjort kött

Konstgjort kött ska rädda världen säger forskare från AAAS. Den forskningen har pågått rätt länge nu.

Forskare vid universitetet i Eindhoven har lyckats att framställa ett konstgjort kött. Det är muskelceller från svin som fått växa in vitro i näringslösning i en tank. Resultatet är fläskkött som aldrig suttit på en gris. Odlingen skulle kunna förse människor med mer miljövänligt kött, utan att någon gris fått sätta livet till.

Problemet är att köttet inte alls har den fasta och magra konsistens som vi är vana vid. Det odlade köttet påminner inte om fläskkotletter, snarare om sojabiffar eller quorn. Forskarna försöker nu att hitta ett sätt att få det odlade köttet att bli mer vältränat. Om in vitro köttet inte smakar eller känns som kött kommer inte konsumenterna att köpa det.

Både forskningen på konstgjort kött och ersättningar från växter lider av problemet att konsumenterna ofta utgår från en bild av ett autentiskt, naturligt jordbruk. Om man har problem att lansera tanken på genteknik i mat gäller samma här. Se mer i boken Som egenmäktiga gudar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

The challenge between natural and artifical?

We have no right to be afraid of the future! That was the message from Corriere della Sera’s former editor Ferruccio de Bortoli, thought-pro...