tisdag 19 juni 2012

Faraos feta förbannelse

De forntida egyptierna ger oss nya rön om folkhälsa, som mumier. Genom datortomografi på gamla mumier, har museet för antikviteter i Kairo och forskare vid University of California i Irvine funnit att medlemmarna av faraonernas hov led av hjärt- kärlsjukdomar. De mumifierade ädlingarna hade levt mellan 1881 f.Kr. och 334 e.Kr. och visar tecken på att de hade högt kolesterol, inflammerade artärer och åderförkalkning.

Vad kan vi lära om sjukdom och hälsa från de gamla egyptierna? Mumierna var ädlingar och deras kost skilde sig markant från befolkningen i övrigt. Sannolikt åt de mer kött än bondebefolkningen och de rörde sig mindre. Fetma kan ha varit ett problem för aristokraterna. Medellivslängden i det forna Egypten låg på omkring 40 år, men det fanns överlevare som säkert kunde leva i 65 år och mer. Lever man länge ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En annan spekulation kan vara genetiska faktorer och påverkan av bakterier som lett till inflammationer i blodkärlen.

Fetma och hjärt- kärlsjukdomar kan vara mer komplicerade än något som bara beror på den moderna livsstilen. De är också kopplade till att många fler blir äldre än på faraonernas tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Intressant