onsdag 15 augusti 2012

Radioaktiva muterade fjärilar i Fukushima?

Stort larm i media om studien The biological impacts of the Fukushima nuclear accident on the pale grass blue butterfly. Det handlar om mutationer för arten Pseudozizeeria Maha, en art bland Juvelfjärilarna, som kopplats till kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Fjärilar är känsliga för radioaktivitet, de dricker nektar och äter pollen och vistas i daggen. Radioaktivitet kan samla på de realtivt kroppen stora vingar som fjärilarna sträcker ut särskilt på våren. Deras livscykel utgör en enorm förändring av deras kroppar. Fjärilar utsätts för ett stort mutagent tryck i vilket fall som helst i många miljöer, det är därför det finns så oerhört många arter. Många fjärilsarter är starkt specialiserade vilket ger dem en liten genetisk variation, kan det ha påverkat arten i fråga? Just i arten Pseudozizeeria Maha är skillnaderna mellan kullarna som föds under regnperioden och torrperioden också stora. Om det är något djur som är känsligt för små förändringar i bakgrundsstrålningen borde det vara fjärilarna.



En stor andel av populationen verkar opåverkad av strålningen och de mutanter som finns kommer att försvinna genom evolutionen. Studien som de japanska forskarna utförde ingick i en långtidsstudie för att se hur fjärilarna reagerade på kallare väder i omgivningen.

Forskarna gör rätt att berätta om vad de har funnit, och klokt nog påpekar de japanska forskarteamet att resultatet är mycket svårt att överföra till människor. Antalet ärftliga mutationer som människor är mindre om inte annat för att tröskeln för att befrukta ett ägg är mycket högre hos större djur. Konkurrens spermierna emellan är så mycket hårdare att färre mutanter föds genom befruktningen.

Studier från universitetet i Portsmouth har visat på andra resultat på djurlivet efter Fukushima.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...