fredag 17 augusti 2012

Toaletten och hälsan

Det är inte en skitsak att gå på toaletten. Kroppen fungerar så att man bara kan bajsa vid några enstaka tillfällen under dygnet, när tjocktarmen rör sig. Vanligen sker det efter en måltid vilket också är skälet till att man då får ont om tarmen jobbar mot ett hinder (avföringsklumpar). Det kan leda till hemorrojder.

Tarmcancer har blivit den näst vanligaste formen av cancer i Sverige och omkring 2 600 dör av någon form varje år. Om tarmcancer upptäcks tidigt är prognosen god, 70-80 procent klarar sig. Problemet är de tidiga symptomen är vaga och att det är lätt skrämma upp människor i onödan. Är det fråga om cancer, hemorrojder eller förstoppning om det finns blod i avföringen? För det första är tarmcancer vanligare först efter 60 års ålder och för det andra är det en god vana att alltid kolla avföringen när man är klar.

Läkarvetenskapen har studerat avföringen och dess konsistens, men själva momentet att skita är något sämre utforskat. Bajsandets ergonomi är viktig. Vattenklosetten gör att du tar i för hårt när du krystar, vilket ger risk för skador. Bättre att sitta på huk.

En israelisk studier som gjordes för några år sedan undersökte om läsning på toaletten var bra för hälsan. Tar den som läser mer tid på sig och tömmer tarmen ordentligt? Resultatet var att sekulära yngre män med högre utbildningsnivå läser mest på toaletten. Tyvärr slutar studien i ett tvetydigt resultat. Det är kanske lite bättre att toaläsa för att undvika förstoppning, men risken höjs något för att få hemorrojder.

De värsta problemen med smitta av diarré, parasiter och andra sjukdomar finns förstås i de fattigaste länderna där 1,2 miljarder människor saknar grundläggande sanitet. Miljoner människor bor i trånga slumstäder utan toalett och avlopp. Har de sådan tur att det finns latringropar eller offentliga toaletter i närheten så fylls toaletterna ofta till bredden då de är svåra att tömma i vindlande smala gränder. Det är också svårt att få in pumpar i avloppen. Vad kan lösa problemet?



IT-miljardären Bill Gates har anordnat en tävling för uppfinnare att skapa framtidens billiga toalett för fattiga länder. Tävlingens regler säger att toaletterna inte får spolas med vatten och de måste fungera utan el och avloppslösningar. Vinnaren blev en solpanelsdriven toalett från Caltech som omvandlar avföring och urin till vätgas och elektricitet.

Tävlingen från Bill & Melinda Gates Foundation är ett lovvärt initiativ. Toalettforskning blir inte så ofta uppmärksammat men frågan är hur väl den soldrivna toaletten kan fungera? Tekniken som används är enkel men kan ändå vara för svår för invånare i slummen eller på landsbygden. Där tekniken behövs som mest är den dessutom svårast att underhålla.

Peepoople är en slående enkel lösning med en potta som också ger gödsel för odling.

Vacutug är en pump på hjul med en tank att suga upp skiten i. En vacutug med kapacitet på 500 liter räcker för att ta hand om behoven för en familj på tio personer under ett år.

Färdig, glöm inte att spola!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Intressant

Google Gemini - the innovator's dilemma?

Det var många som reagerade på Googles AI Gemini. I sitt försök att korrigera tidigare bias i sökmotorn har Google fått kritik för att ha gå...