söndag 30 juni 2013

Förtroende ger förståelse för vetenskapsjournalistiken

Dagens Nyheter går ut med ledarartikel om vetenskapsjournalistik. Det talas mycket om konstgjorda konflikter i artikeln, fast så ser det inte ut i media.

Larmjournalistiken har drivit på tanken om att vetenskapen ger visshet, snarast så har redaktioner blivit hejarklack för en viss sida i vetenskapen.

Problemet är dock att det finns så lite vetenskapsjournalistik i media till att börja med. Inställningen till vetenskapsjournalistik har också förändrats, som vetenskapsjournalisten Brian Deer skrev om Guardian. Tomas Lindblad ger några bra kommentarer.

Idag rapporterar man att kaffe ger cancer, men imorgon är det en ny studie som säger att kaffe förebygger cancer, och läsaren får ingen förklaring om vilken studie som är vettig av de två. Hur statistik används i media är ett rätt välkänt ämne.

Detta sker samtidigt som komplicerade som t.ex. endokrinologi, klimatologi och utveckling av antibiotikaresistens rapporteras säkert som amen i kyrkan. De är helt enkelt inte vetenskapliga frågor som det är lämpligt att rapportera så om.

Sammantaget, den redaktionella linje som ofta har hållits har inte ingett förtroende hos läsarna. Därifrån kommer mycket av den bristande förståelsen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

🔍 Hur samarbetar kriminella nätverk – och hur kan vi stoppa dem?

Kriminella nätverk är mer komplexa än vad många tror. Jag intervjuar medlemmarna i forskningskonsortiet 4C på Institutet för Framtidsstudier...