Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från maj, 2016

Vetenskapspodd: Vetenskap och politik

Vilken roll bör vetenskapen spela i politiken? Hur kopplar man evidensbasering till policy? Fungerar vetenskapliga bevis i politiken? När bör politiken påverkas av värderingar? Hur kan vetenskapen hjälpa fram en bättre samhällsdebatt? Vilken roll bör politiken spela i vetenskapen? Hur skyddas forskningen från politisk påverkan? Bör den skyddas från politisk påverkan? Finns det politiska ambitioner i forskningen? Detta och mycket diskuteras i podden. Lyssna på poddcasten här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Vetenskapspodd: hasardspel och snabba pengar i matematiken

Spel och dobbel rymmer en hel del matematik, i alla fall i de spel där spelaren har en chans att vinna. En berättelse om statistik, sannolikheter, kaosforskning, spelande botar och om mattenördarna som sprängde banken i Las Vegas. Lyssna på poddcasten här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Vetenskapspodd: Gud och vetenskapen

Vetenskapen och religionen, alltid på kollisionskurs? Är det åtskilda? Hur ser den katolska kyrkan på vetenskapen? Den protestantiska? Galileo Galilei och påven, fortsätter kontroverserna? Är all humanistisk åskådning lika? För några svar på frågorna, lyssna på poddcasten här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Vetenskapspodd: Pseudovetenskap och övernaturligt

Frågor om nyandlighet, skrock och skeptiker har blivit allt mer omtalat de senaste åren. Varför har den debatten blivit allt viktigare i samhället? Vad är sant och vad är falskt? Vilka auktoriteter väljer vi att lyssna på? Lyssna på poddcasten här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Indiens rymdfärd i Kungsträdgården

Den 21 maj klockan 15.00 föreläser jag på Wetterling Gallery om ISRO - Indian Space Research Organisation, Indiens rymdprogram och ISRO's Mars Orbiter Mission på Svensk-Indiska föreningens seminarium under Namaste Stockholm-festivalen. Välkomna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Evangeliserar teknik och transhumanism i Kristinehamn

Intervjuas i Nya Kristinehamns-Posten den 13 maj 2016 om artificiell intelligens, genteknik, nanoteknik, neurovetenskap och transhumanism. Intervjun hölls i samband med ett föredrag på restaurang Mastmagasinet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Vetenskapspodd: djurrätt eller fel?

Har djur rättigheter? Borde de ha rättigheter? Vad säger forskningen om djurs intelligens och förmåga till moral? Vilka effekter har forskningen om djuren på vår syn av dem? Vad kan vi lära för framtiden? Lyssna på en podd om djurs rättigheter här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Intressant

Vetenskapspodd: Portugal och de stora upptäckterna

Började den moderna tiden i Portugal? Hur kunde portugiserna lyckas så väl med sin handel och sjöfart? Hur föll det Portugisiska kolonialväldet ihop? Kan vi lära något från det? Lyssna på podden här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Vetenskapspodd: Astronomi och planetforskning

Vår kunskap om astronomin utvecklas i en snabb takt. Forskning vet allt mer om planeter och andra himlakroppar. Kan det snart omsättas till rymdfärder? Lyssna på poddcasten här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Industri 4.0, robotar och öppen källkod: den transhumanistiska ekonomin

Världsekonomin är utsatt för en djup omvälvning. Företagen måste innovera för att kunna överleva. Nya tekniker som 3d-skrivare, IT-infrastruktur på fickan och blockchain förändrar inte bara hur produktionen går till men även organisationen bakom produktionen. Hur förklarar de transhumanistiska idéerna utvecklingen? Vilka förändringar av ekonomin är önskvärda? Vilka lösningar fungerar för att stimulera ett ständigt växande välstånd?

Waldemar Ingdahl berättar från den kommande boken A Very Human Future. Pathways to Sustainable Abundance följt av en diskussion. I samarbete med Studiefrämjandet i deras lokaler på Norrtullsgatan 12N i Stockholm kl. 19.00 den 19 maj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant

Sandlådeteknik filtrerar farorna

Idag är nolldagsattackerna, att man vet att hotet existerar, men inte känner till lösningen ett allvarligt problem. Sandlådetekniken SandBlast är ett intressant motmedel som presenterades för mig på CPX-mässan i Nice. Jag skriver i IT-säkerheten automatiseras i sandlådan i TechWorld den 4 maj 2016 om hur sandlådetekniken kan tas ett steg till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Intressant

Årets säkerhetstrender på CPX 2016 i Nice

Realtidssäkerhet, smarta brandväggar och vikten av att lyfta rätt värderingar på säkerhetsavdelningen. Det är de tydligaste trenderna när Check Point samlar branschen till Europas största säkerhetsmässa. Jag skriver om CPX 2016 i Här är årets säkerhetstrender enligt Check Point i TechWorld den 4 maj 2016. Är det realtidssäkerhet eller prevention som gäller? Vilken roll spelar molnet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Intressant

Buon compleanno, messer Machiavelli

Den 3 maj 1469 föddes Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, en man som blivit en symbol för anpassligheten till furstemakten eller dess brutale förespråkare. Boken Fursten har använts som varnande exempel av kung Fredrik II av Preussen och som stilbildare av Antonio Gramsci för det revolutionära kommunistpartiet.

Det skulle hans samtid ha haft svårt att känna igen. Vi lär oss inte mycket, som Robert Kocis skriver i Machiavelli Redeemed: Retrieving His Humanist Perspectives on Equality, Power, and Glory, av extrembilderna runt hans person.

Frihet är ett centralt tema för Machiavelli. Ett folk, en stad eller en individ måste få leva enligt eget skön utan att vara beroende av andras godtycke. En stad kan inte vara fri, menar han, om det finns någon i den som står över lagen. Det var ju fallet med många italienska stadsstater som styrdes av främmande herrar långt ifrån. Det är tydligt beskrivet i Fursten att Machiavelli anser att det här är skälet bakom Italiens pinsamt dåliga politiska s…

Feel the Bern, USA vs. Skandinavien

Ibland är det roligt att få sin världsbild ifrågasatt. Onar Åm har en intressant genomgång av varför presidentkandidat Bernie Sanders inte är en skandinavisk socialdemokrat. USA ses ju som cowboykapitalismens stamort och nyliberalismens förlovade land.

Onar Åm påpekar att i USA betalar de rikaste det mesta av skatterna, men i Sverige är det medelklassen och de fattiga. Svenskar med inkomster börjar att betala skatt redan på mycket låga inkomster och för att välfärdsstaten ska kunna bli så stor måste vanliga löntagare fås att betala 50 procent av sin inkomst i skatt. Det fungerar då många tror att de bara betalar 30 procent i skatt, men inte ser arbetsgivaravgifterna. Bernie Sanders måste sänka skatten för de rikaste och höja dem dramatiskt för resten.

Moms och punktskatter är högre i Sverige och de är särskilt betungande för låginkomsttagare. Till detta måste man lägga att många amerikanska delstater har mycket hårt reglerade arbetsmarknader, där många yrken kräver att man skaffar si…